• 6 nov 2024

Blog: De strijd om Thought Leadership

In dit artikel deelt content strateeg Matthijs zijn visie op thought leadership – een thema dat sterk stijgt in B2B-marketing. Het steeg 17 plaatsen naar de 3e plek op de prioriteitenlijst van B2B-marketeers (Dentsu onderzoek). Bedrijven willen vaker als kennisleider gezien worden op hun gebied. Dat merken we ook bij FD Mediagroep. We krijgen regelmatig de vraag om te helpen bij het uitdragen van thought leadership. De trend verschuift van lead-generatie naar merkfocus in de top van de funnel.

Blog: De strijd om Thought Leadership

B2B’er zoekt betrouwbaarheid

Uit datzelfde Dentsu-onderzoek blijkt ook dat het allerbelangrijkste voor zakelijke kopers is dat ze zich veilig voelen bij een aankoop. Ze willen zeker weten dat het goed zit. Logisch. We weten namelijk dat bij een organisatie die op het punt staat om een strategische investering te doen, gemiddeld 9(!) senior executives meebeslissen. Dan wil je als verantwoordelijke wel met een partij komen die betrouwbaar is en een naam heeft in de markt. Dat overtuigt je C-level-collega’s een stuk eenvoudiger en beschermt je tegen een flater. Een thought leader wordt in een dergelijk geval eerder overwogen dan zijn concurrenten die dat niet zijn.

Thought leadership is dus belangrijk om potentiële klanten nu en in de toekomst aan je te binden. Maar kennisleider worden, is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wees anders

Want hoe word je die kennisleider? Ook al streven veel organisaties naar kennisleiderschap, slechts 26 procent van de B2B-merken wordt door kopers daadwerkelijk hoog beoordeeld op dit vlak. Dat is een afname ten opzichte van 2022. En daar gaat iets niet goed. De wens is er, maar in de uitvoering stokt het.

Volgens mij begint dat al bij de perceptie dat thought leadership vooral draait om het uitdragen van kennis en expertise. In wezen is dat een contentmarketingdoelstelling. Thought leadership gaat verder.

Thought leadership is geen mooi verhaal richting de buitenwereld, maar een strategie die tot in de haarvaten van een organisatie voelbaar is. Echte thought leaders hebben een vernieuwend perspectief ontwikkeld op de belangrijke thema’s in de samenleving. En ze tonen leiderschap in het vertalen van dit gedachtegoed naar concreet gedrag.

Mignon van Halderen Hoogleraar en partner bij De Reputatiegroep

Diep verstopt in het bedrijf

Het woordje vernieuwend is daarbij essentieel. Want voor bedrijven die varen op een mainstream gedachtegoed is het lastig om thought leader te worden. Hoe je dat vernieuwende gedachtegoed ontdekt? Ik denk dat elk bedrijf het heeft, maar dat dit soms wel ergens diep uit de organisatie moet worden opgevist. Het kan gaan om iets dat jouw organisatie in het verleden heeft gedaan om een moeilijk probleem op te lossen. Of iets dat de organisatie geleerd heeft dat nog niet veel andere mensen hebben ontdekt. En in sommige gevallen is de CEO het boegbeeld van dit vernieuwende gedachtegoed, zoals bij Apple of Tesla het geval was.

Rol marketingprofessional

Daar ligt dan ook de rol voor de marketingprofessional. Hij of zij beheert de kracht van taal, storytelling en beeldvorming. En weet dus welke verhalen en inzichten uniek zijn en tot de verbeelding spreken bij de doelgroep. Bij FD Mediagroep helpen we je natuurlijk graag bij het uitdragen van deze verhalen. Met onze merken FD en BNR kennen én bereiken we de zakelijke beslissers als geen ander. En we bieden een brandsafe en premium platform waardoor jouw boodschap nog betrouwbaarder wordt gepercipieerd.

Voordelen thought leadership 

Concluderend zien we dat thought leadership niet alleen cruciaal is voor het onderscheidend vermogen van B2B-organisaties, maar ook essentieel voor het winnen van vertrouwen bij besluitvormers. Door in te zetten op authentiek kennisleiderschap vergroot een organisatie haar expertpositie, wat resulteert in sterkere mediabeeldvorming in nieuwsmedia en betere toegang tot zakelijke beslissers.