• 26 aug 2021

Overstapseizoen zorgverzekeringen: maak slimme mediakeuzes

Jaarlijks wisselen veel Nederlanders van zorgverzekeraar. Zij doen dit veelal in de maand december. Eind 2020 ging het om 1,1 miljoen Nederlanders, zo’n 6,5% van het totaal. Inclusief collectieve verzekeringen ging het zelfs om 7,6%. Het overstapseizoen loopt in grote lijnen van november tot februari. Piekmomenten zijn eind december (opzeggen huidige verzekering) en eind januari (nieuwe verzekering afsluiten).

Overstapseizoen zorgverzekeringen: maak slimme mediakeuzes

Opvallend is dat ca. twee derde van de zorgverzekerden in Nederland zeer honkvast is: zij wisselden in de periode 2014-2021 niet van zorgverzekeraar. Verder blijkt al dan niet overstappen vaak afhankelijk te zijn van leeftijd (hoe ouder, hoe minder vaak) en zijn er behoorlijke verschillen tussen inwoners van verschillende provincies.

Waar zitten de overstappers?

Met name in het vierde kwartaal van het jaar zetten de zorgverzekeraars flinke mediabudgetten in om potentiële overstappers te bereiken. Ca. zestig procent van het jaarbudget wordt in de maanden november en december gespendeerd. Naast TV wordt hierbij veelal gekozen voor advertising via radio. Hoe val je als zorgadverteerder nog op in dit mediageweld? Hoe kun je je onderscheiden van de andere aanbieders?
Een interessante manier kan zijn om media te selecteren op basis van de hoger trefkans met potentiële overstappers. Niet schieten met hagel, maar je communicatie uitingen zo effectief mogelijk inzetten. Selectiviteit is een bekende metric binnen mediaplanning en ook heel relevant voor campagnes van zorgverzekeraars.

Enkele voorbeelden hoe hier vanuit de FD Mediagroep-titels naar gekeken kan worden:

  • Ruim 1 op de 10 FD-lezers is zeker van plan om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar (Selectiviteitsindex 390).
  • FD Persoonlijk realiseert in deze doelgroep zelfs een selectiviteitsindex van 477; ruim 13% van de lezers heeft overstapplannen.
  • In vergelijking tot de andere landelijke dagbladen zijn dit ongekend hoge scores en dit maakt de inzet van FD en FD Persoonlijk dan ook de meest kosten efficiënte keuze voor dergelijke campagnes.
  • Wanneer de groep wordt uitgebreid naar ‘zeker/misschien wisselen van zorgverzekeraar’ blijkt dat zelfs 36% van zowel FD- als FD Persoonlijk-lezers hiertoe behoort.
  • Ook BNR Nieuwsradio doet het goed onder potentiële overstappers. Bijna een kwart van de BNR-luisteraars overweegt (zeker/misschien) om te wisselen van zorgverzekeraar.

Vraag om advies

Uit bovenstaande data blijkt dat de (al dan niet gecombineerde) inzet van verschillende FDMG-titels een verstandige keuze is voor zorgverzekeraars die op zoek zijn naar nieuwe klandizie voor 2022. Naast het meer bekende aanbod van advertentiemogelijkheden, loont het de moeite om hierbij ook te kijken naar andere opties als digital audio, branded content, locatie uitzendingen of sponsoring van programma’s/programma-onderdelen.

Neem hiervoor contact op met je account manager voor een campagne-advies op maat!

Contactformulier

Door dit formulier in te vullen, geef je toestemming voor de verwerking van je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement