Chat with us, powered by LiveChat

De eerste winnaar van de Dutch Podcast Awards is ‘BOB’ van het audiocollectief Schik en VPRO DORST. Elf genomineerden mochten zich in de verschillende categorieën winnaar noemen van een Dutch Podcast Award.

Dutch Podcast Awards 2018

Een vakjury én het publiek bepaalden in de voorbije weken wie het afgelopen jaar in de verschillende categorieën de beste podcasts van Nederland produceerden. Daar kwam maandagavond 3 september een zeer gevarieerd beeld uit naar voren.

De winnende podcast werd geroemd om het ‘meeslepende, emotievolle verhaal’. Uit het juryrapport: ‘De podcast gaat over iets kleins, maar heeft de spanning van een crime-verhaal. Als luisteraar raak je vergroeid met de hoofdpersoon en word je meegezogen in het proces. De winnaar werd gezien als buitencategorie en ontving daarom vrijwel alle stemmen van de jury.’

De winnaars per categorie:

ONTWERP VAN FREDERIKE TOP

De fysieke awards zijn een ontwerp van Frederike Top. Zij studeerde Product Design aan de HKU en heeft haar eigen design studio in Amsterdam. Haar ontwerpen bestaan ​​voornamelijk uit interieurproducten, maar ze ontwerpt ook voor de openbare ruimte. Behalve ontwerpen onder haar eigen naam, werkt Frederike voor verschillende interieurlabels. Een terugkerend thema in haar werk is licht. Gegrepen door de ongrijpbare aard van licht speelt ze eindeloos met de ervaring ervan. En vanuit die invalshoek is ze ook te werk gegaan bij het ontwerp van de Dutch Podcast Awards.

VAKJURY

Alle grote stakeholders uit de media, reclame, tech, commercie en podcastindustrie nemen zitting in de jury van de eerste Dutch Podcast Awards. De vakjury bestaat uit de volgende experts:

 • Wilbert Mutsaers (Spotify), juryvoorzitter
 • Gert-Jaap Hoekman (NU.nl)
 • Michiel Veenstra (NPO 3FM, NPO3)
 • Rachid Finge (Google)
 • Elger van der Wel (media-expert)
 • Joep van der Laan (Mindshare)
 • Mirjam van Zuidam (NRC)
 • Ruud de Wild (NPO Radio 2)
 • Giel Beelen (Veronica, Talpa Radio)
 • Marianne Zwagerman (media-expert, spreker)
 • Vincent Bijlo (cabaretier, schrijver, columnist)

De stem van de vakjury telt mee in de einduitslag. De verhouding stem publiek – stem vakjury is 70-30.

MAAK KANS OP EEN VAN MOOF FIETS

Iedereen die op de nominees van de Dutch Podcast Awards stemde, maakte kans  op een VanMOOF-fiets. Lees hier meer over de actievoorwaarden. De gelukkige winnaar is: Alexander Hijmering.

ACHTERGROND DUTCH PODCAST AWARDS

Op 25 mei lanceerde BNR de Dutch Podcast Awards met het opstellen van de longlistpagina. Alle makers en luisteraars van podcast konden hun favoriete drie podcasts insturen via de website. Inmiddels zijn er meer dan duizend aanmeldingen binnengekomen, wat aangeeft dat de populariteit van het medium nog altijd groeit.

INITIATIEFNEMER

BNR was een van de eerste mediaorganisaties die podcasting serieus nam. Al enkele jaren maakt BNR zakelijke podcasts gericht op professionals. Begin 2018 is de zender gestart met de dagelijkse nieuwspodcast Newsroom samen met Het Financieele Dagblad. Later in 2018 is ook de speciale podcaststudio geopend.

JAARLIJKS EVENEMENT

Als initiatiefnemer heeft BNR de samenwerking gezocht met relevante partijen binnen de podcastmarkt, zoals NTR en Zoom Media. Het is in het belang van de gehele markt dat het fenomeen podcast groeit. Uit onderzoek van Reuters Institute in samenwerking met het Commissariaat van de Media blijkt dat 18% van de Nederlanders de maand ervoor een podcast heeft geluisterd. Nederland loopt daarin weliswaar achter in Europa, maar de afgelopen jaren vertoonden een enorme groei in het aantal mensen dat een podcast heeft geluisterd.

Met de Dutch Podcast Awards beoogt de organisatie samen met alle andere partijen in Nederland het medium podcast een vaste waarde te laten zijn binnen de mediaconsumptie.

De stempagina werd op vrijdag 31 augustus om 17.00 uur gesloten. De uitslag van de Dutch Podcast Awards zijn op maandag 3 september tussen 20.00 en 21.00 uur bekendgemaakt, live op BNR.